Food
Champ
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: ok. 30 min Trudność: średnie Klopsiki w słodkim sosie octowym KLOPSIKI:
Przełóż mięso do miski i ugnieć je ręką, aż zrobi się miękkie i trochę ogrzeje. Następnie drobno pokrusz tofu i dodaj do mięsa. Wrzuć resztę składników i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Z tak przygotowanej masy uformuj klopsiki (niezbyt duże - w rozmiarze średniego ziemniaka będą dobre). Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. SOS:
Wyłącz gaz pod patelnią i wlej na nią bulion, ocet, sos sojowy i wsyp cukier. Osobno w szklance rozrób mąkę w wodzie. Na wolnym ogniu podgrzewaj sos, aż się rozpuści cukier. Gdy znikną wszystkie kryształki zestaw patelnię z ognia, żeby sos ostygł. UWAGA! Jeśli sos będzie zbyt gorący, to podczas dodawania mąki z wodą zrobią się grudki i sos się nie zagęści!! Postaw patelnię na najmniejszym gazie i małymi porcjami dodawaj mieszaninę wody i mąki ciągle mieszając. Każdą kolejną porcję dodawaj gdy poprzednia się rozprowadzi. Umożliwi to kontrolę nad gęstością sosu. Po uzyskaniu zadowalającej konsystencji, wrzuć na patelnię klopsiki i dokładnie je obtocz. Nie trzymaj ich zbyt długo na ogniu, ponieważ mogą łatwo się przypalić i wtedy sos zgorzknieje. Podawaj na ciepło. Mi najbardziej smakują z gotowanymi ziemniakami i mizerią. SMACZNEGO! :) Co będzie potrzebne: Klopsiki
150g mielonego mięsa wołowego
70g tofu naturalnego
20g posiekanej cebuli
1 łyżeczka sake
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
5g startego imbiru (świeżego)
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
surowe jajko
sól, pieprz Sos
60ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wody
pieprz Inne
olej
patelnia
miska
ręczniki papierowe