Food
Champ
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 40 min Trudność: średnie Muffinki kakaowe z nadzieniem waniliowym MUFFINKI:
W jednej misce wymieszaj dokładnie cukier, mąką, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej połącz ze sobą mleko, olej i jajka. Następnie wlej płyn do sypkich składników i energicznie wymieszaj. Teraz trzeba trochę zwiększyć tempo, żeby proszek do pieczenia nie zaczął pracować. NADZIEWANIE:
Jeśli masz rękaw ze szprycą wlej ciasto do 3/4 wysokości papilotek/foremek. Następnie posługując się rękawem wprowadź serek na ok. 1cm pod powierzchnię ciasta. Ok. jedna łyżeczka serka na babeczkę powinna wystarczyć (ta ilość może się różnić zależnie od rozmiarów foremek). Jeśli nie masz rękawa wlej ciasto do połowy wysokości foremek/papilotek. Następnie przy użyciu łyżeczki umieść, mniej więcej na środku, jedną porcją serka i zalej ciastem do przykrycia serka. PIECZENIE:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Jeśli mamy wątpliwość czy już się upiekły, można wyjąć jedną i ścisnąć. Jeśli jest sprężysta i wróciła do swojej formy, jest gotowa. Wyłączamy wtedy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO! :) Co będzie potrzebne: Muffiny:
250g mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 łyżki kakao ciemnego, niesłodzonego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka Nadzienie:
200g gęstego serka waniliowego Inne
foremki do muffinek albo papilotki
dwie miski
trzepaczka
rękaw cukierniczy ze szprycą lub łyżeczka

KRYTYKA