Food
Champ
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: ok. 15 min Trudność: łatwe Naleśnik a'la pizza Danie to towarzyszy mi od kiedy skończyłem 7 lat. Jest ono na tyle proste, że moja mama przychodząc zmęczona z pracy , była w stanie je przygotować nie nadwyrężając swoich sił. Zezwala on na pełną dowolność w kwestii składników. Ja podaję swoją ulubioną wersję. Ciasto:
W misce przy użyciu trzepaczki, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem. Potem małymi porcjami dodawać mąkę, do uzyskania konsystencji trochę gęstszej niż zwykłe ciasto naleśnikowe. Dodatki;
Dodatki kroimy w kostkę (jeśli ktoś woli ser może zetrzeć), dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Smażenie:
Na patelni rozgrzewamy olej (tylko tyle, aby nam się naleśnik nie przykleił). Następnie wylewamy całość na patelnię. Rozprowadzamy równomiernie dodatki po naleśniku, żeby nie mieć trudności przy późniejszym obróceniu go. Zmniejszamy ogień na średni i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Naleśnik jest gotowy do obrócenia kiedy jego góra jest zupełnie ścięta. Teraz najtrudniejsze. Obrócenie. Jak ktoś umie podrzucić to zachęcam go do tej formy obrotu, ponieważ jest ona najszybsza i najpewniejsza (podkreślam - jeśli się umie). W innym wypadku można to zrobić szpatułką, ale trzeba być szybkim, ponieważ naleśnik jest ciężki, a szpatułka wąska, co może zaowocować jego połamaniem. Po obróceniu już nie przykrywamy i smażymy, aż spód się zrumieni. Podawać na ciepło. Mi najbardziej smakuje z ketchupem. SMACZNEGO! :) Co będzie potrzebne: Ciasto:
2 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatki:
żółty ser
cebula
papryka
pieczarki
kukurydza Inne
miska
trzepaczka
patelnia
olej

KRYTYKA